Hoe werkt hoofdhuidkoeling tegen haaruitval bij chemotherapie?

Mensen die chemotherapie ondergaan, zijn vaak bezorgd over de kaalheid die hun behandeling kan veroorzaken. Een relatief nieuwe methode waarbij de hoofdhuid wordt gekoeld gaat kaalheid tegen, maar het ontbrak tot nu toe aan een wetenschappelijke verklaring voor de werkzaamheid. Onderzoekers van de University of Huddersfield hebben ontdekt dat er verschillende verklaringen zijn voor de werking. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Toxicology in Vitro.

Al meer dan 100 duizend kankerpatiënten hielden tijdens chemotherapie letterlijk het hoofd koel. Ze maakten gebruik van hoofdhuidkoeling, waardoor de kans op haaruitval tijdens de behandeling kleiner werd. Hoewel bekend is dat het koelen van de hoofdhuid in ongeveer de helft van de gevallen zorgt voor minder haarverlies, was er tot nu toe nog geen wetenschappelijke verklaring voor dit fenomeen.

De Britse kankeronderzoekers dr. Nikolaos Georgopoulos, dr. Andrew Collett en Omar Hussain besloten daarom op zoek te gaan naar de achtergrond van de werkzaamheid van hoofdhuidkoeling bij kanker. Zij deden dit in combinatie met Paxman, een aanbieder en innovator van koelsystemen. Volgens Georgopoulos zijn er meerdere redenen voor de werking: de verlaagde temperatuur van de hoofdhuid kan zorgen voor minder bloedtoevoer naar het gebied, waardoor de haarzakjes minder goed bereikbaar zijn voor het medicijn. Daarnaast zou het koelen de opname van het medicijn in de haarzakjes kunnen vertragen.

De auteurs denken dat ze levens kunnen redden met hun zoektocht naar antwoorden: onderzoek wijst namelijk uit dat acht procent van de kankerpatiënten chemotherapie weigert vanwege haarverlies. Daarnaast denken de wetenschappers dat de stemming van een kankerpatiënt goed blijft wanneer deze zijn haar niet verliest, waardoor de chemotherapie beter zou kunnen werken.

Bron: University of Huddersfield

Dit artikel is geschreven voor Beyond Magazine, online interactief magazine van Boehringer Ingelheim op het gebied van oncologie.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *