Mindfulness effectief tegen terugval depressie

Mindfulness is effectief in het voorkomen van terugkerende depressie. Dat blijkt uit een meta-analyse van Nederlandse, Britse, Canadese en Zwitserse onderzoekers. Volgens de wetenschappers is mindfulnesstraining een geschikte aanvulling op of alternatief voor het gebruik van antidepressiva. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in JAMA Psychiatry.

Zonder behandeling vallen vier van de vijf depressieve patiënten terug in een nieuwe depressie. Om dit te ondervangen, gebruiken veel patiënten jarenlang antidepressiva als onderhoudsbehandeling. Als alternatief wordt aan een groeiend aantal depressieve patiënten mindfulnesstraining aangeboden. Deze aandachtgerichte cognitieve therapie is een meditatieve techniek die is gebaseerd op het fysiek en geestelijk ervaren van het moment waarin de persoon zich bevindt.

Een internationaal team van wetenschappers bepaalde de effectiviteit van deze vorm van mindfulness. Ze maakten hierbij gebruik van de data van tien eerdere onderzoeken, waarin bij 1258 patiënten mindfulnesstraining werd vergeleken met een gebruikelijke behandeling door de huisarts of psychiater, of een onderhoudsbehandeling met antidepressiva. Patiënten die gedurende een periode van 60 weken aandachtgerichte cognitieve therapie hadden gevolgd hadden 31 procent minder kans hadden om terug te vallen in een depressie dan patiënten die geen mindfulnesstraining hadden gevolgd. Patiënten die bij de start van de therapie aan een ernstigere vorm van depressie leden, leken meer baat bij mindfulness te hebben dan degenen die leden aan een minder heftige depressie.

Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie aan het Radboudumc is tevreden over de resultaten van het onderzoek. “Met een meta-analyse kun je betrouwbaardere conclusies trekken dan op basis van een enkel onderzoek en beter kijken naar mogelijke voorspellers van een effect. Het wordt tijd dat de wetenschappelijke evidentie voor het effect van mindfulness de erkenning krijgt die het verdient.”

Bron: Radboudumc, JAMA Psychiatry

Dit artikel verscheen op 29 april 2016 in MedZine News.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *