Koen Scheerders (1985) is freelance wetenschapsjournalist en medisch redacteur.

Hij schrijft over medisch-wetenschappelijke onderwerpen, bijvoorbeeld geneesmiddelenonderzoek of de nieuwste ontwikkelingen bij ziekten als MS of reumatoïde artritis. Koen schrijft toegankelijk en zorgt zo voor duiding en begrip. Met – als het onderwerp het toelaat – hier en daar een kwinkslag.

Koen had van jongs af aan al interesse in talen, maar ook in biologie en scheikunde. Hij studeerde Biomedische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen: een tijd waarin hij leerde het menselijk lichaam te begrijpen, wetenschappelijk te denken, onderzoek te doen, een vereniging te besturen en Nieuwgrieks te leren. Een promotietraject lag voor de hand.

Maar dat promoveren, dat bleek toch niet zo’n goede keus te zijn. Na een jaar ontdekte Koen dat hij veel beter was in het vertellen van verhalen over wetenschap dan het zelf doen van die wetenschap. Als redacteur bij een medische uitgeverij begon hij met het schrijven van nieuwsberichten, interviews en achtergrondartikelen voor diverse medische media en opdrachtgevers, zowel on- als offline. Zijn vaardigheden scherpte hij aan met de cursus wetenschapsjournalistiek van SCW. En met succes: volgens cursusleider en mede-wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen heeft hij ‘een ongelooflijk vlotte pen’.

Vanaf 2016 schrijft Koen als zzp’er voor (digitale) vaktijdschriften, onderzoeksinstellingen en universiteiten. Daarnaast is hij copywriter en (eind)redacteur van medische (web)teksten, toetsvragen en nascholingen voor verpleegkundigen en artsen, en verzorgt hij de verslaglegging van vakinhoudelijke congressen voor medische professionals.

Reageert Koen niet op zijn mail? Dan vind je hem…

Wil je meer weten? Kijk eens op LinkedIn. Of neem contact op voor een kopje koffie!