Bijwerkingen niet bespreekbaar voor kwart kankerpatiënten

Nog steeds wordt een kwart van de kankerpatiënten niet serieus genomen door hun behandelend arts of verpleegkundige als het gaat om bijwerkingen. Dat blijkt uit onderzoek van Levenmetkanker. Naast aandacht voor de behandeling zou er daarom in de spreekkamer ook aandacht moeten zijn voor de kwaliteit van leven.

Kankerpatiënten krijgen veel te verwerken wanneer ze een behandelingstraject ingaan. Dat er bijwerkingen kunnen optreden bij een behandeling is vaak wel duidelijk, maar om welke bijwerkingen het precies gaat, en hoe daarmee om te gaan, blijft voor veel patiënten onduidelijk.

Levenmetkanker, een samenwerkingsverband van 21 kankerpatiëntenorganisaties, bevroegen daarom 316 kankerpatiënten over bijwerkingen, met een online vragenlijst. Daarin werd gevraagd naar informatieverschaffing, begeleiding in het geval van bijwerkingen en hoe de behandelingskeuze samenhangt met het optreden van bijwerkingen. Ruim 40 procent van deze mensen bleek last te hebben van bijwerkingen tijdens de behandeling, die in 77 procent van de gevallen bespreekbaar bleken te zijn met de behandelend arts of verpleegkundige.

Het feit dat bijna een kwart van de kankerpatiënten niet open kan zijn over hun bijwerkingen tegenover hun behandelaar is volgens Levenmetkanker een kwalijke zaak. Daarom wordt gepleit voor een meer holistische benadering van het gesprek in de behandelkamer: niet alleen de behandeling, maar ook de kwaliteit van leven zou deel moeten zijn van het traject. Goede voorlichting is nodig, zodat de patiënt op gelijke voet staat met de arts.

Bron: Levenmetkanker

Dit artikel is geschreven voor Beyond Magazine, online interactief magazine van Boehringer Ingelheim op het gebied van oncologie.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *