Rekentechniek personaliseert toekomstige kankerbehandeling
Kankerpatiënten kunnen in de toekomst letterlijk rekenen op een gepersonaliseerde behandeling. Met een nieuwe rekentechniek kan de ideale mix van geneesmiddelen per kankersoort worden berekend. Daardoor kan de dosering van kankermedicatie worden verminderd, treden er minder bijwerkingen op en kan resistentie tegen geneesmiddelen worden tegengegaan. Dat schrijft onderzoekster Andrea Weiss in haar proefschrift, waarmee ze op 5 maart 2015 promoveerde aan het Amsterdamse VUmc.
Weiss is werkzaam in de groep van prof. dr. Arjan Griffioen, hoogleraar angiogenese aan het VUmc Cancer Center Amsterdam. Deze groep doet onderzoek naar de bloedvoorziening van tumoren. Door met medicatie de vorming van bloedvaten tegen te gaan kan de tumorgroei verminderen, waardoor de ziekte onder controle blijft. Dit effect is echter vaak van korte duur omdat patiënten resistentie ontwikkelen tegen een geneesmiddel.
“Geneesmiddelen kunnen elkaar versterken als we ze in een slim gekozen mix toedienen”, weet Weiss. “Daardoor kunnen de doses van elk geneesmiddel omlaag, wat weer zorgt voor minder ernstige bijwerkingen en minder resistentie.” Het ontdekken van de ideale mix is echter lastig vanwege de vele mogelijkheden. Weiss’ onderzoek richtte zich daarom op het zoeken van rekenregels uit de technische wetenschappen die dit zoekproces kunnen versnellen. Hiermee ontdekte ze de meest werkzame combinatie van geneesmiddelen voor één soort kanker op basis van uitkomsten van in vitro-onderzoek. Bij het testen in preklinische modellen bleek deze combinatie heel goed te werken.
Volgens Weiss stemmen de onderzoeksresultaten gunstig en kunnen hiermee op termijn de behandelmethoden van kankerpatiënten sterk worden verbeterd. Zo ver is het echter nog niet, denkt Griffioen: de stap van het laboratorium naar de praktijk is namelijk groot. “We weten dat levend materiaal veel individuele reacties kan hebben.”
Bronnen: VUmc, Volkskrant
Dit artikel is geschreven voor Beyond Magazine, online interactief magazine van Boehringer Ingelheim op het gebied van oncologie.