Hallo! Ik ben Koen Scheerders (1985), freelance wetenschapsjournalist en medisch redacteur.

Ik schrijf over medisch-wetenschappelijke onderwerpen, bijvoorbeeld drugs, geneesmiddelen, MS, reuma of kanker. Maar ook over medische technologie. Met – als het onderwerp het toelaat – hier en daar een kwinkslag.

Van jongs af aan had ik al interesse in talen, maar ook in biologie en scheikunde. Ik studeerde Biomedische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen: een tijd waarin ik leerde het menselijk lichaam te begrijpen, wetenschappelijk te denken, academisch onderzoek te doen, een vereniging te besturen en Nieuwgrieks te leren.

Maar promoveren bleek toch niet zo’n goede keus te zijn. Ik wilde niet de volgende wetenschapper worden op zijn eigen eilandje, dus stopte ik met mijn traject. Ik ontdekte dat ik veel beter was in vertellen van verhalen over wetenschap dan het zelf doen van wetenschap.

Als redacteur bij een medische uitgeverij begon ik met het schrijven van nieuwsberichten, interviews en achtergrondartikelen voor diverse medische media en opdrachtgevers, zowel on- als offline. Mijn vaardigheden scherpte ik aan met de cursus wetenschapsjournalistiek van SCW. En met succes: volgens cursusleider en mede-wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen heb ik ‘een ongelooflijk vlotte pen’.

Vanaf 2016 schrijf ik als zzp’er voor diverse on- en offline media en andere partijen achtergrondverhalen, interviews en columns over medisch-wetenschappelijke onderwerpen. Daarnaast werk ik als medisch copywriter en doe ik de (eind)redactie van medische teksten voor digitaal onderwijs.

Reageer ik niet op mijn mail? Dan vind je me…

Wil je meer weten? Kijk eens op mijn LinkedIn. Of neem contact met me op voor een kopje koffie. Tot gauw!