Over mij

Hallo! Ik ben Koen Scheerders (1985), freelance wetenschapsjournalist en medisch (eind)redacteur.

Ik schrijf over medisch-wetenschappelijke onderwerpen, zoals drugs, geneesmiddelen, MS, reuma of kanker. Maar ook over medische technologie en wetenschap in het algemeen. Met – als het onderwerp het toelaat – hier en daar een kwinkslag.

Ik ben zowel alfa als bèta: talig, maar ook geïnteresseerd in biologie en scheikunde. Dankzij een paar enthousiaste docenten op de middelbare school kreeg bèta de overhand, en koos ik voor de studie Biomedische Wetenschappen. In Nijmegen leerde ik een vereniging besturen, richtte ik een coverband op en leerde ik Nieuwgrieks. En bovenal leerde ik er het menselijk lichaam kennen en ontwikkelde ik er mijn wetenschappelijke blik.

Maar zo geknipt voor de wetenschap bleek ik toch niet te zijn. Tijdens mijn promotietraject ontdekte ik hoe eenzaam het was op mijn eigen wetenschappelijke niche-eilandje. Ik vond het veel leuker om verhalen te vertellen en mensen te enthousiasmeren voor wetenschap, maar helaas was daar tijdens mijn promotie weinig ruimte voor. Daarom verruilde ik de pipet voor de pen.

Schrijven is een ambacht: hoe meer kilometers je maakt, des te beter het resultaat. Dus poetste ik mijn talenknobbel op als redacteur bij een medische uitgeverij, en scherpte ik mijn vaardigheden aan met de cursus wetenschapsjournalistiek van SCW. Met succes: volgens cursusleider en mede-wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen heb ik ‘een ongelooflijk vlotte pen’.

Inmiddels ben ik sinds 2016 zelfstandig wetenschapsjournalist en medisch redacteur voor diverse on- en offline media. Ik schrijf achtergrondverhalen, interviews en columns over (medisch-)wetenschappelijke onderwerpen, en verzorg de (eind)redactie van teksten en magazines. Mijn opdrachtgevers zijn onder de indruk van mijn taalgevoel en heldere, zorgvuldige schrijfstijl. Daarnaast werk ik – in eigen beheer – aan een verhalende podcast over de giftige stof PFAS in de Westerschelde.

Reageer ik niet op telefoon, app of mail? Dan vind je me…

  • Op het podium met barbershopkwartet de Fruity Island Boys
  • Op een Grieks eiland, of gewoon op Terschelling
  • Met mijn neus in een boek: Stephen King, iets populair-wetenschappelijks of Guust Flater
  • Op de bank met een serietje of game

Wil je meer van me weten? Kijk eens op mijn LinkedIn, of neem contact met me op voor een kopje koffie.

Tot gauw!