Prenatale blootstelling aan bisfenol A geassocieerd met obesitas bij kinderen
Blootstelling aan bisfenol A (BPA) kan obesitas veroorzaken bij kinderen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van de Mailman School of Public Health in Environmental Health Perspectives. De wetenschappers tonen een verband aan tussen de hoeveelheden BPA in de urine van moeders en de hoeveelheid lichaamsvet in hun kinderen.
BPA is een chemische stof die voorkomt in veel alledaagse producten, zoals plastic waterflessen en conservenblikken. Eerder onderzoek wees uit dat blootstelling aan BPA is geassocieerd met verstoringen in de hormoonhuishouding, waardoor bijvoorbeeld astma, ADHD, diabetes of hartproblemen kunnen ontstaan. Ook zijn er aanwijzingen dat prenatale blootstelling aan BPA obesitas kan veroorzaken op latere leeftijd, maar tot nu toe ontbrak het aan bewijs voor deze theorie.
Dr. Andrew Rundle, universitair hoofddocent epidemiologie, en zijn collega’s gebruikten de gegevens van een cohort waarin moeders en hun kinderen al jaren worden gevolgd. Ze screenden 369 urinemonsters van toekomstige moeders op de aanwezigheid van BPA tijdens de zwangerschap. Vervolgens maten ze lengte, gewicht, tailleomvang en vetmassa bij de kinderen toen die drie, vijf en zeven jaar oud waren. De onderzoekers vonden een verband tussen prenatale blootstelling aan BPA en de hoeveelheid vet bij zevenjarige meisjes. Hoe meer BPA de wetenschappers aantroffen in de urine van de zwangere moeder, des te meer lichaamsvet hun kinderen hadden op zevenjarige leeftijd.
De wetenschappers zijn van mening dat hun resultaten meer hout snijden dan de uitkomsten van soortgelijke onderzoeken, omdat zij niet alleen lengte en gewicht, maar ook de tailleomvang hebben gemeten. Volgens de wetenschappers draagt hun onderzoek daarom bij aan het bewijs dat BPA een belangrijke factor is in de obesitas-epidemie, een conclusie die al is overgenomen door het National Institute of Environmental Health Sciences, de evenknie van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze instantie raadt al langere tijd af om blikken en pakken te gebruiken die met plastic zijn bekleed, in het bijzonder voor warme en vloeibare voedingsmiddelen.
Bron: Environmental Health Perspectives
Dit artikel verscheen op 18 mei 2016 in MedZine News.